Fysiska symtom vid stress och ångest

Vardagen för människor fortsätter att bli allt stressigare. Arbetsuppgifterna på jobbet hopar sig. Oron blir mer och mer påtaglig. På toppen av detta blir de vardagliga sysslorna allt svårare att hinna med. Genom att lära dig de fysiska symtom som tyder på stress och ångest kan du ta itu med problematiken innan den blir för stor!

 

Innehåll

  • Stress – en naturlig känsla
  • 5 vanliga symtom på stress och ångest
  • Ta hjälp av vårt stressprogram

 

Stress – en naturlig känsla 

Vi människor besitter ett brett spektrum av känslor, varav stress är en av dem. Det är någonting som har funnits med oss sedan urminnes tider. På stenåldern var det till och med en känsla med potential att rädda våra liv.

Läs också: Vad är stress?

I grund och botten är det nämligen en överlevnadsinstinkt som gjort att vi överlevt så pass länge som vi gjort. Stress framkallas i särskilt påfrestande situationer, varpå både kropp och knopp ställer in sig på att antingen kämpa emot eller fly.

På stenåldern var troligtvis möten med farliga rovdjur den situation som framkallade mest stress. Idag är det dock helt andra påfrestande situationer vi ställs inför. Kanske är det en tight deadline på jobbet som framkallar stressen? Eller också en jobbig skilsmässa?

Något som är viktigt att påpeka när man pratar om detta område är att olika situationer framkallas stress för olika personer. All stress är inte heller dålig. Därför gäller det att vara medveten om skillnaden mellan positiv och negativ stress.

 

5 vanliga symtom på stress och ångest 

För att kunna göra någonting åt den stress och ångest man upplever (innan den hinner utvecklas till långvarig stress), gäller det att man lär sig känna igen de kroppsliga signalerna. Nedan har vi därför samlat en handfull av de vanligaste fysiska symtomen:

1. Oförklarlig och återkommande huvudvärk – I situationer som dessa är det inte ovanligt att både kropp och knopp går på helvarv. Ett tydligt tecken på detta är den återkommande och oförklarliga huvudvärken. Det är inte heller ovanligt att man i samband med detta kan känna yrsel.

2. Värk i muskler och leder – I samband med stressade situationer ställer kroppen, som nämnts tidigare, in sig på att kämpa eller fly. Något som medför att musklerna blir spända. På lång sikt kan detta leda till värk i muskler och leder.

3. Problem med magen – Krämpor, försämrad matsmältning, magkatarr, förstoppning eller en uppsvullen mage kan vara tecken på stress och ångest.

4. Försämrat immunförsvar – I stressiga situationer fokuserar kroppen och knoppen på att överleva. Den har inte tid att prioritera immunförsvaret, vilket kan leda till att du oftare blir sjuk.

5. Kallsvettningar – När överlevnadsinstinkten väl slår in börjar vi att svettas, samtidigt som huden blir hal och kallsvettig. Återkommande svettningar av detta slag kan vara ett tecken på stress.

Om du vill lära dig metoder för att hantera denna problematik på egen hand, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

 

Ta hjälp av vårt stressprogram 

Även om det är fullt möjligt att ta itu med problematiken på egen hand, kan det ibland vara skönt att få hjälp på vägen. På Ljung & Sjöberg erbjuder vi därför ett resursintensivt stressprogram som syftar till att förebygga och reducera stress, innan den hinner utvecklas till allvarlig psykisk ohälsa.

Vårt program särskilt utformat för yrkesverksamma klienter som upplever tydliga symptom – som t.ex. ökad oro, sömnsvårigheter och försämrat minne – men ännu inte har utvecklat den allvarligaste formen av problem. Det passar också de som vill lära sig att hantera stress och stora utmaningar i livet.

Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer – varmt välkommen!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Av egna erfarenheter vet vi att beroendeproblematik slår hårt mot individ och arbetsplats. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del? Ring oss på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.

Vi finns här för dig!    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.