Felaktiga slutsatser från PEth-prov kan få allvarliga konsekvenser

Vad händer när individer och företag drabbas av missvisande testresultat?

Att alkohol kan orsaka problem – både för individen och samhället – är ett obestridligt faktum. Men kan ett alkoholproblem verkligen bedömas enbart med ett PEth-prov? Frågan är mer komplex än den verkar och blir särskilt viktig i arbetslivet, där felaktiga tolkningar av provsvar kan leda till allvarliga konsekvenser för både anställda och arbetsgivare.

Enligt WHO definieras riskbruk som ett dryckesmönster som avsevärt ökar risken för fysiska och psykiska konsekvenser. I Sverige har Socialstyrelsen satt gränsen vid tio standardglas i veckan eller vid att dricka minst fyra standardglas vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden. Men innebär det att alla som dricker mer än detta har ett problem? Naturligtvis inte.

Ett provsvar säger inte allt

Många människor dricker mer än dessa riktlinjer utan att uppleva negativa konsekvenser. Det luriga med riskbruk är att det per definition innebär att skadorna ännu inte uppstått – men när de väl gör det har bruket övergått till skadligt bruk eller beroende. Problemet är att det inte finns någon tydlig signal som varnar när den gränsen passeras.

Därför är det farligt att stirra sig blind på en enskild alkoholmarkör, såsom PEth, utan att sätta det i ett sammanhang. PEth är en bra biomarkör för att mäta alkoholkonsumtion, men det kan inte ensamt avgöra om en person har ett alkoholproblem. Det måste alltid kompletteras med en helhetsbedömning genom en medicinsk utredning som inkluderar såväl samtal med terapeut och specialistläkare, som vidare provtagning med ytterligare biomarkörer.

Riskerna med felaktiga tolkningar av PEth-prov i arbetslivet

I näringslivet blir denna fråga särskilt viktig. Alla arbetsgivare vill säkerställa att deras anställda inte har en skadlig alkoholkonsumtion, och PEth-prov har blivit ett vanligt verktyg för att utreda nivån av alkoholkonsumtion. Problemet är att ett förhöjt PEth-värde kan tolkas fel – och få allvarliga konsekvenser.

Föreställ dig en anställd som testas och får ett förhöjt PEth-värde. Om arbetsgivaren utan vidare analys tolkar detta som ett tecken på alkoholproblem kan det leda till arbetsrättsliga åtgärder, trots att personen kanske inte har något missbruk eller beroende.

Å andra sidan kan en arbetsgivare som enbart förlitar sig på ett normalt PEth-värde missa att en anställd faktiskt har ett riskfyllt drickande som på sikt kan påverka både arbetsförmåga och hälsa.

 

Felaktiga tolkningar kan kosta både individen och företaget dyrt

  • För individen: Ett felaktigt tolkat PEth-prov kan leda till arbetsrättsliga konsekvenser, onödig oro och psykiskt lidande.
  • För arbetsgivaren: Om en värdefull medarbetare stängs av på felaktiga grunder, eller om en riskbrukare förbises, kan det påverka produktivitet, säkerhet och arbetsmiljö negativt.

 

En helhetssyn är avgörande

Att använda PEth-prov inom arbetslivet är inte fel i sig – men det måste ske med en välgrundad och medicinskt sakkunnig bedömning. Att enbart förlita sig på ett test är en förenkling av en komplex fråga.

För att säkerställa en rättvis och träffsäker bedömning bör arbetsgivare:

  • Kombinera PEth-prov med medicinsk utredning – ett enskilt test kan aldrig ge hela bilden.
  • Se till individens hela situation – samtal, livsstil och eventuella symtom måste vägas in.
  • Utbilda chefer och HR-avdelningar – förståelse för hur alkoholmarkörer fungerar minskar risken för felaktiga beslut.

Slutsats: Rätt hantering skyddar både individen och företaget

Vi måste ta alkoholproblematik på allvar – men vi får inte göra det på ett sätt som skapar osäkerhet eller onödigt lidande. PEth-prov kan vara ett användbart verktyg, men de kan inte ensamt användas för att avgöra om någon har ett alkoholproblem eller inte.

Genom att ta ett helhetsperspektiv och säkerställa en medicinskt korrekt bedömning kan vi undvika att människor felaktigt stängs av från sina arbeten – eller att verkliga problem förbises. Det tjänar både individen och näringslivet på.

Ljung & Sjöberg arbetar med medicinska utredningar och hjälper företag att hantera dessa frågor på ett professionellt och rättvist sätt. Vill du veta mer? Hör av dig till oss.

 

Susanna Bengs, VD Ljung & Sjöberg

susanna@ljungsjoberg.se

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.