Tips & råd för att dricka mindre alkohol

Upplever du att du tenderar att dricka lite för mycket alkohol och känner att det nu är dags att lära sig dricka mindre? Då är du inte ensam! Har man däremot haft en kraftig alkoholkonsumtion under en längre tid, kan det många gånger vara svårt att dra ner. I denna artikel har vi därför samlat våra bästa tips och råd för att dricka mindre alkohol.

 Innehåll:

 • Hur mycket alkohol är för mycket?
 • 5 tips för att lära sig dricka mindre alkohol
 • Få stöd genom våra klientprogram

 

Hur mycket alkohol är för mycket?

Innan vi delar med oss av tips och råd om hur du kan minska alkoholkonsumtionen, tänkte vi börja med att reda ut hur mycket alkohol som är för mycket. En fråga som det inte finns något enkelt svar.

Läs också: Hur mycket kan man dricka?

Då vi alla är olika reagerar vi även olika på alkohol och det är även högst personligt hur mycket du kan dricka innan alkoholkonsumtionen leder till problem och/eller sjukdomar. Ett annat problem i dagens samhälle är att alkohol är väldigt accepterat, vilket leder till att det kan vara väldigt svårt att själv avgöra vart gränserna för ”för mycket alkohol” går.

Det finns dock en del frågeställningar du kan ställa till dig själv för att enklare avgöra om din konsumtion av alkohol har blivit till ett problem:

 • Hur ofta dricker jag alkohol?
 • Hur mycket alkohol dricker jag vid varje tillfälle?
 • Har mitt alkoholintag lett till att jag på något sätt blivit skadad? Exempelvis hamnat i bråk eller varit så pass berusad att jag ramlat och slagit mig eller liknande.
 • Har alkoholen påverkat mitt liv på ett negativt sätt? Exempelvis mindre tid med familjen, sämre prestation på jobbet eller liknande.
 • Har någon i min omgivning uttryckt oro för mina alkoholvanor och rått mig att minska på konsumtionen eller sluta helt?


5 tips för att lära sig dricka mindre alkohol

Nedan har vi samlat våra bästa tips och råd för att lära sig dricka mindre och reformera sina alkoholvanor.


Viljan att förändras

Oavsett hur pass dåliga dina alkoholvanor och problem må vara så går de att förändra till det bättre. Det allra första steget för att kunna göra detta är dock att du själv kommer till insikt om problemet och har viljan att förändras.

Gör upp en plan

När du väl har kommit till insikt om dina problem och vill ha en förändring, är det en bra idé att göra upp en plan om hur det ska gå till och vilka mål som ska uppnås. Det är därför bra att tidigt börja fundera över dina mål – att minska på alkoholintaget eller sluta helt?

Beroende på vilket ditt mål är så finns det olika vägar att ta sig dit. För en del fungerar det att tvärt sluta med alkoholintaget, medan andra föredrar att minska på konsumtionen stegvis. Man skulle kunna likna det med en rökare som vill sluta röka och därför minskar konsumtionen med en cigarrett i veckan.

Upplys din omgivning om förändringen

Som nämnts tidigare är alkohol väldigt accepterat i dagens samhälle och de flesta sociala sammanhang innehåller idag alkoholhaltig dryck. Om du försöker sluta eller minska ner på ditt eget intag kan det då bli väldigt påfrestande i dessa sammanhang.

En bra idé är därför att upplysa din omgivning om den förändring du genomgår och be om deras stöd. Umgås du med en grupp som oftast dricker väldigt mycket kan det även vara nödvändigt att försöka minska mötena om suget blir allt oemotståndligt. Ett annat alternativ är att välja alkoholfria alternativ.

Aktivera dig

Ett annat bra tips för att minska alkoholkonsumtionen är att aktivera sig och skaffa en hobby. Om man har problem med alkohol känner man många gånger ett starkt sug samtidigt som den tar upp mycket tankekraft.

För att få tankarna på annat kan det därför hjälpa att skaffa en ny hobby som att träna, cykla, spela gitarr eller något annat som man tycker är rolig.

Låt det ta tid

Att förändra sina dåliga alkoholvanor är någonting som tar tid och kommer att vara utmanande. På samma sätt som man måste komma till insikt om att man vill förändras, måste man även komma till insikt om att det kommer ta tid och att det är helt okej!

Det värsta du kan göra är att börja klandra dig själv för att det tar tid eller att du vid något tillfälle råkar dricka mer än du planerat. Fortsätt istället med en positiv inställning och upplys dig själv om att du faktiskt vill förändras.

 

Få stöd genom våra klientprogram

Även om det är fullt möjligt att lyckas vända dåliga alkoholvanor på egen hand, kan det många gånger vara skönt att få en hjälpande hand som förstår vad man går igenom. På Ljung & Sjöberg erbjuder vi en hjälpande hand genom våra resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring.

Vår klientverksamhet omfattar en rad olika program inom dold psykisk ohälsa som stress, spelberoende, medberoende och substansberoende. Alla klientprogram är resursintensiva och bygger på evidensbaserade metoder.

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?  Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

  Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.