Spelberoende berättar: en vardag kantad av spel

Följande berättelse baseras på en sann historia och skildrar hur en typisk dag kan se ut för någon med ett spelberoende.

Jag anländer till jobbet. Det är torsdag morgon och klockan har hunnit passera halv nio. Precis som igår är jag trettio minuter sen. Förhoppningsvis märker ingen att jag är försenad. Jag smyger försiktigt in genom entrén och tar mig till andra våningen där mitt kontor finns. Än så länge har ingen sett mig, tänker jag samtidigt som jag försöker smita förbi korridoren som leder till konferensrummet.

Först då slår det mig – vårt avdelningsmöte som börjat för trettio minuter sedan är i full gång. Jag drar efter andan, försöker samla mig och kliver in i konferensrummet. Till mitt försvar förklarar jag att bilen strejkade och att jag var tvungen att cykla. Ursäkten godtas och jag tar plats runt bordet.

Alla är glada och entusiastiska över de nya förändringarna som ska ske på avdelningen. Jag försöker engagera mig i samtalen. Försöker verka lika glad och entusiastisk som alla andra. Utåt sett lyckas jag. De köper min charad med hull och hår. Inombords känns det däremot inte alls lika bra. Det enda jag kan tänka på är hur jag ska lyckas vinna tillbaka de 15 000 kronorna som spelats bort under natten…

 

Spelsuget växer

Låt oss backa bandet till kvällen innan. Det hade varit en lång och jobbig dag. Framför mig ser jag en lugn kväll i soffan. En lugn kväll framför min favoritserie. Efter ett tag känner jag dock hur spelsuget blev allt större. Några spins på casinot är jag värd, tänker jag samtidigt som jag gör en insättning på fem hundra kronor.

Tack vare den generösa insättningsbonusen har jag helt plötsligt tusen kronor att spela för. Med så mycket pengar är det lika bra att slå på stort. Jag går in på min favoritslots och satsar femtio kronor per spin. Det ger utdelning. Efter bara en timme har jag fördubblat de tusen kronorna till två tusen.

Varför inte prova lyckan på lite poker? Jag navigerar mig mellan de hundratals tillgängliga spelen och hittar till slut ett bord. Till en början går det bra. Jag spelar disciplinerat och är snart upp ytterligare fem hundra kronor. Så plötsligt händer det – jag förlorar mina 2 500 kronor i en enda hand.

 

Bara lite till

Sakta men säkert börjar ilskan koka inombords. Att förlora är oacceptabelt. Jag gör ytterligare en insättning för att försöka vinna tillbaka mina förlorade pengar. All in. Förlust igen. Denna gång blir jag ännu argare och bestämmer mig för att prova lyckan en sista gång. Det får bli tusen kronor men mer disciplinerat spel denna gång.

Min lycka vänder däremot aldrig och när klockan passerar halv sex har jag spelat bort nästan sju tusen kronor. Det är mindre än två timmar innan jag måste börja bege mig till jobbet samtidigt som långt över en tredjedel månadslönen är borta.

En halvtimme till hinner jag spela. Det får bli en sista insättning på två tusen kronor. Slots igen. Lite vinst men sedan är allt borta igen. Jag måste sova.

 

Tillbaka på jobbet

Mötet avslutas. Jag kämpar för att försöka hålla humöret uppe. En kollega frågar varför jag verkar så trött. Jag viftar bort det med att jag kollade på film kvällen innan och blev trött av cykelturen. Det enda som rör sig i mitt huvud är huruvida jag ska lyckas vinna tillbaka de bortspelade pengarna från nattens bravader. Nu när lönen i princip är slut. Kanske kan jag sälja bilen? Eller kanske kan jag få förskott på lönen? Jag har en bra relation med Karin, kanske jag låna pengar av henne?

 

Ta hjälp av vårt klientprogram 

På Ljung & Sjöberg erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring. Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav ett av dem är spelberoende. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att sluta spela!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.