Missbruket ökar under pandemin – Vi står inför en eskalerande vårdskuld

Vår VD Sarah Linderoth uttalar sig i Di Ekonomistudion och i nedan artikel

Hemarbete och oro för framtiden riskerar öka missbruk av alkohol och droger under pandemin. ”Missbruket har eskalerat”, säger Sarah Linderoth, VD på utbildnings- och vårdföretaget Ljung & Sjöberg. Nu varnar hon för en eskalerande vårdskuld.

I skuggan av pandemin med hemarbete och oro för framtiden eskalerar alkohol- och drogmissbruk i det svenska näringslivet, enligt utbildnings- och vårdföretaget Ljung & Sjöberg som har sammanställt en studie av pandemins effekter på alkohol- och drogkonsumtionen.

”Vi ser att problemen eskalerar, 20 procent av Sveriges befolkning har redan innan pandemin ett skadligt intag av alkohol, droger eller mediciner. I en organisation med tusen anställda så handlar det alltså om 200 personer”, säger utbildnings– och vårdföretaget Ljung & Sjöbergs vd Sarah Linderoth.

En kombination av två företeelser ligger bakom utvecklingen.

”Det som händer under pandemin är två saker: oro och oförutsägbarhet, att inte kunna kontrollera sin tillvaro är faktorer som ökar intaget av alkohol.”

”Det andra är att de naturliga bromsklossar som finns i vardagen – att hålla arbetstider, exponeras för chefer och kolleger, fysiska möten – försvinner vid hemarbete.”

”Naturliga spärrar, som att skippa sista ölen eller glaset, försvinner. Många påbörjar drickandet tidigare på dagen.”

Problemen synliggjordes framför allt efter sommaren då allt fler medarbetare återvände till arbetsplatsen.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ Di HÄR

SE INSLAGET PÅ Di EKONOMISTUDION NEDAN

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.