Hur mycket kan man dricka?

I det här inlägget går vi igenom följande:

 • Alkohol per vecka – vad är normalt?
 • Är alkohol skadligt?
 • En enhet alkohol – vad innebär det?
 • Hur mycket alkohol kan man dricka?
 • Hur skadligt är alkohol?
 • Rekommenderat dagligt intag alkohol?
 • Standardenhet för alkohol?

Alkohol per vecka
Att vara i riskzonen för ett alkoholberoende innebär att man dricker över det rekommenderade intaget per vecka. Mätvärdet sätts genom begreppet ”standardglas” och varje standardglas motsvarar 12 g alkohol. Hur mycket kan man då dricka per vecka?

Alkohol per vecka män: 14 st. standardglas
Alkohol per vecka kvinnor: 9 st. standardglas


Är alkohol skadligt?

Att överkonsumera alkohol innebär risk för skador. Om du löpande dricker alkohol så löper du en större risk att drabbas.


En enhet alkohol
Vad innebär en enhet alkohol? En enhet alkohol är ett annat namn för ett standardglas som vi gick igenom ovan. Beroende på vilken alkoholdryck du intar är antalet centiliter avgörande. Se nedan förklaring:

4 cl starksprit = en enhet alkohol

15 cl vin = en enhet alkohol

33 cl starköl = en enhet alkohol

50 cl cider = en enhet alkohol

50 cl folköl = en enhet alkohol


Hur mycket alkohol kan man dricka?
Det högst rekommenderade intaget av alkohol per vecka är 14 respektive 9 enheter beroende på om du är en man eller en kvinna. Det högst rekommenderade dagliga intaget av alkohol blir då:

Man: 2 enheter alkohol per dag
Kvinna: 1,2 enheter alkohol per dag


Hur skadligt är alkohol?
Alkohol är skadligt. Beroende på hur ofta och hur mycket du dricker varierar skaderisken. En sak som är säker och det är att ju mindre du dricker desto bättre är det. Om du inte dricker alls så eliminerar du skaderisken helt.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?  Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

  Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.