Hur mår min medarbetare? Tre tips till dig som chef vid oro

”Något har förändrats. Humöret är ojämnare. Kanske har det varit för mycket? Är det något som inte funkar med nya kollegan? Hon kanske bara är lite deppig. Men hon var ju glad på konferensen. Att det blir något glas för mycket kan ju hända alla. Och hon bad ju om ursäkt. Kanske är det fortfarande jobbigt hemma? Hon sa ju att det varit en tuff tid för relationen. Borde fråga. Men nej, ska nog inte lägga mig i privatlivet. Det löser sig. Men behöver den där rapporten hon lovade förra veckan. Synd att hon var sjuk när vi skulle ha utvecklingssamtal.”

 

Signaler vid dold psykisk ohälsa
Signaler vid dold psykisk ohälsa –som alkohol-, drog- och spelproblem men även stressrelaterad ohälsa –är ofta snarlika. När en medarbetare mår dåligt är det tyvärr vanligt att chefen väntar och hoppas på att det ska lösa sig av sig självt. När du som chef är orolig för din medarbetare, kom ihåg att:

1) Lita på din magkänsla: signaler i alla ära –men i grunden handlar mycket om din magkänsla. Du känner instinktivt att något är fel eller lägger märke till att någons beteende har förändrats. Var inte rädd för att kliva fram! Lyft hellre din oro tio gånger för mycket än en gång för lite.

2) Undvik att sätta etikett på problemet: det är inte meningen att du ska agera terapeut, läkare eller åklagare. Du ska inte ställa diagnos eller få medarbetaren att erkänna problemet. Men du ska ta din oro på allvar och agera.

3) Ett ansvar och en möjlighet: när du ser tecken på ohälsa hos en medarbetare har du ett lagstadgat ansvar att agera (utredningsskyldighet). Men också en unik möjlighet att bidra till en viktig förändringsresa för individen. Dessutom bidrar du till en produktiv och säker arbetsplats.

 

Chefsstödet – ett ledarskapsstöd som handleder chefer i svåra medarbetarärenden
Känner du oro för en medarbetare? Ring till vårt Chefsstöd (08 24 32 00) – du får personlig och kravlös rådgivning av en expert och hjälp att bedöma situationen.

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.