Fredrik Ljung i Metro: ”Jag blev en mästare på att manipulera”

Fredrik Ljung hade en lovande karriär inom finansbranschen framför sig när han fastnade i droger. I dag är han fri från sitt missbruk och har startat ett företag för att hjälpa andra.

Hur hamnade du i ­drog­träsket?
– Det började när jag läste på Handels. Jag fick en karta tabletter av en kompis. Jag mådde väldigt dåligt och det dämpade all ångest och nervositet.

Hur såg en vanlig dag ut?
– Jag började dagen med 30–40 Rohypnol, för att inte somna tog jag amfetamin eller kokain, och jag sköljde ner tabletterna med en liter sprit.

Hur fick du tag på drogerna?
– Dels hade jag ett 20-tal olika läkare som jag talade ut om mina påhittade psykiska problem med, dels hade jag kontakt med langare.

Hur hade du råd?
– Jag lånade pengar, blåste folk på pengar och ägnade mig åt en del aktiviteter i gråzonen.

Var det ingen i din närhet som reagerade?
– Jag blev en mästare på att manipulera. Och jag skärpte till mig på jobbet. På slutet levde jag på krogen och umgicks bara med kriminella. Jag var ute sju dagar i veckan och gick ut mycket ensam.

Vad var det som fick dig att sluta?
– Det var flera incidenter. Jag kraschade över tangent­bordet, jag svimmade på jobbet och jag åkte dit för rattfylla. Vändningen kom när mina föräldrar fick reda på det och ställde krav på mig.

”Jag bor på Söder nu och det jobb jag gör i dag är mer meningsfullt än att pilla med siffror.”

Hur mår du i dag?
– Bra, jag är drogfri och nykter sedan 2002, men jag går fortfarande på självhjälpsgrupper tre gånger i veckan. Missbruk är en sjukdom, men det finns inget vaccin. Jag är inte rädd för att fastna igen men jag har respekt för det.

Du är mentor på din fritid. Vad ger det dig?
– Det ger en grym kick. Jag har två killar som jag följer sedan de lade av.

Blev boken ett sätt att ­be­arbeta dina erfarenheter?
– Inte direkt, men under tiden upptäckte jag att jag gillade att skriva.

Hur känns det att passera Stureplan i dag?
– Nu känns det okej, jag har gjort upp med mitt förflutna och bett min chef om ursäkt. Jag bor på Söder nu och det jobb jag gör i dag är mer meningsfullt än att pilla med siffror.

Har du blivit en Svensson?
– Ja, och jag trivs med det.

Namn: Fredrik Ljung.
Ålder: 33.
Familj: Sambo.
Aktuell: Med boken ”Parasiten”.


Källa:
https://www.metro.se/artikel/jag-blev-en-m%C3%A4stare-p%C3%A5-att-manipulera-xr

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.