Alkohol och droger – signaler & stöd för dig som chef

Det började med ett glas
”Sällskapsdrickandet eskalerade, det blev större mängder vid fler tillfällen. Jag var berusad ofta. Ångesten var påtaglig och jag isolerade mig alltmer. Vänner och familj började ta avstånd, men konsekvenserna förnekade jag inför mig själv. Mina moraliska gränser förflyttades och jag drack i smyg, även när jag hade barnen. Jag hade tappat kontrollen och fick inte stopp på denna mardröm. Under ytan utvecklades en person som jag inte kunde stå för. Den sista jag ville visa den personen för var du, min chef.”
–Medarbetaren

 

Vad såg du?
”Din arbetsprestation var ryckig, du hade en ojämn kvalité och perioder med försämrad produktivitet och misstag. Sjuk- och korttidsfrånvaron ökade – likaså dina förklaringar. Det uppstod en konflikt i din arbetsgrupp och ditt humör pendlade. Ibland kändes du närvarande och kort därefter frånvarande. Något var fel och en tanke om alkoholproblem fanns där, men jag vågade inte prata med dig. Tänk om jag hade fel?”
–Chefen

 

Du behöver alltid agera i ovetskap
Alkohol- och drogproblem är något vi oftast gör allt för att dölja. Under ytan innebär det konsekvenser i form av dolda kostnader, risker och framförallt ett mänskligt lidande. För att skydda er verksamhet och fullgöra ditt ansvar som chef behöver du agera vid oro – utan att vara säker på den bakomliggande orsaken till signalerna. Men du behöver inte vara ensam. Via vårt Chefsstöd får du rådgivning och professionellt stöd i alkohol- och drogrelaterade frågor. Ring Chefsstödet på telefon 08-24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så blir du kontaktad.

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.