Hur blir man av med stress och ångest?

Känner du ofta en stark känsla av stress och ångest? Då är du inte ensam. De stressrelaterade besvären har blivit ett av vår tids stora samhällsproblem och slår hårt mot såväl individ och närstående som arbetsplats. För att försöka underlätta din situation tänkte vi i denna artikel dela med oss av fem tekniker som kan användas för att bättre hantera stress och ångest.

 

Innehåll 

 • Varför uppkommer stress och ångest?
 • 5 tekniker för att hantera stress och ångest
 • Ta hjälp av vårt stressprogram

 

Varför uppkommer stress och ångest? 

Stress är en naturlig känsla hos oss människor. Det är någonting som alla upplever. De flesta flera gånger i veckan. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att känslan av stress framkallas när vi ställs inför en extra utmanande situation. Exempelvis om vi har en kort deadline på jobbet eller ska prata inför en stor grupp människor.

Läs också: Hur vet man om man är stressad?

Att uppleva stress är för de flesta helt ofarligt. I vissa situationer, likt de som nämnts ovan, kan stressen till och med hjälpa oss att bli mer fokuserade. Den övergår dock till att vara skadlig när vi inte får återhämta oss i tillräcklig grad. Alltså när stressen är närvarande över lång tid, så kallad långvarig stress.

Ångest å andra sidan är ännu mer komplext. Det är ett känslotillstånd där man upplever en stark oro och rädsla, trots att det inte finns något konkret att oroa sig för. Detta till den grad att man börjar begränsa sin vardag. I många fall är uppkomsten av ångest oklar. Det finns dock ett samband mellan stress och ångest. Hög och långvarig stressnivå ökar riskerna för att utveckla ångestproblem.

 

5 tekniker för att hantera stress och ångest

Som tur är finns det en mängd enkla metoder som kan användas för att lära sig hantera stress och ångest på ett bättre sätt. Något som alla borde göra då det kommer att bidra till ett lyckligare och hälsosammare liv.

 1. Lär känna dig själv – För att kunna hantera dina känslor gäller det att först och främst lära känna sig själv. I vilka situationer är det som känslorna av stress och ångest uppstår? Hur reagerar du när de uppstår och vad är det som du faktiskt kan påverka?

 

 1. Öva på kontrollerad andning – När du känner att stressen ökar och ångesten kommer, kan det hjälpa att andas kontrollerat. Sätt dig någonstans där du får lugn och ro, stäng ögonen och andas lugnt. Djupa, långa in- och utandningar. Räkna till tio.

 

 1. Avsätt nog med tid till återhämtning – Som nämnts tidigare uppstår och förvärras problemen när du inte får återhämta dig tillräckligt. Det är därför viktigt att du avsätter nog med tid till återhämtning. Men återhämtning kräver inte bara tid, utan också att du riktar fokus på något annat än det som skapar stressen. En bra strategi som gör det lättare att rikta om fokus är därför att ägna dig åt någon aktivitet du tycker om och som kräver fokus, t.ex. att läsa en bra bok eller spela tennis. En viktig del av återhämtningen är också att få tillräckligt med sömn.

 

 1. Se över din kost – Det finns ett stort samband mellan vad du äter och hur du mår. Genom att äta bra ger du dig själv bästa möjliga förutsättningar för att också må bra. Något som däremot inte betyder att du behöver ta till några extrema metoder eller dieter. Ät istället en normal och varierad kost.

 

 1. Motionera mera – Genom att aktivera dig med träning och motion ger du dig själv tillfälle att fokusera på annat än stress och ångest. Det gör det också enklare att rensa huvudet och tänka klarare. Även här är det inte nödvändigt att ta till några extrema metoder. En promenad om dagen räcker med råge.

 

Ta hjälp av vårt stressprogram 

Trots att man kan lära sig hantera dessa känslor på egen hand, kan det vara skönt att få en hjälpande hand från någon som vet vad man går igenom. På Ljung & Sjöberg har vi därför utvecklat ett resursintensivt stressprogram.

Programmet innehåller olika moment i vilka du bland annat kommer att få fördjupade kunskaper om vad stress är, hur den uppstår och hur det påverkar oss människor. Du kommer också att få kunskap om hur du kan hantera den på bästa sätt i vardagen.

Gör som tusentals andra – ta hjälp av vårt stressprogram redan idag! Ring oss på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Av egna erfarenheter vet vi att beroendeproblematik slår hårt mot individ och arbetsplats. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del? Ring oss på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.

Vi finns här för dig!  Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

  Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.