”Viktigt att lyssna på magkänslan och agera”

Vår VD Sarah Linderoth i SvT Västerbotten

Allt fler arbetsgivare vill ta tag i alkoholrelaterade problem.

– Det är alltid lönsamt att rehabilitera en person med ett beroende, det mest olönsamma är att inte rehabilitera, säger

Sarah Linderoth, VD på Ljung & Sjöberg, som märkt av en förändringsbenägenhet hos många arbetsgivare.

Enligt en rapport som analysföretaget Ramboll gjort, på uppdrag av Systembolaget, kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor. En av kategorierna dit kostnaderna går är produktionsbortfall som kostar hela 35 miljarder kronor.

Företaget Ljung & Sjöberg jobbar dagligen med att försöka lösa alkohol- och drogproblematiken på arbetsplatser runt om i landet.

– Problemen är konstanta och man har under 100-tals år hanterat en bråkdel av dem. Vi skrapar bara på toppen av isberget men gör åtminstone mer nu, säger vd Sarah Linderoth.

Arbetsgivarna tar större ansvar

Under senare år har Sarah Linderoth märkt en förändringsbenägenhet hos många arbetsgivare. Fler ser att det är kostsamt ha den typ av problematik som alkohol kan föra med sig till en arbetsplats.

– Det är alltid lönsamt att rehabilitera en person med ett beroende. Det mest olönsamma är att inte rehabilitera. I Sverige har vi också en unik situation eftersom arbetsgivaren har en rehabiliteringsskyldighet kopplat till alkoholberoende. Så även om man inte ser den ekonomiska vinningen i det så har man fortfarande ett arbetsrättsligt krav på sig, förklarar hon.

Viktigaste verktyget – våga agera

För att kunna hjälpa fler så är det viktigaste hjälpverktyget att våga agera.

– Så fort man känner den där magkänslan att något inte stämmer, våga agera och framför allt som chef, säger Sarah Linderoth och menar att risken annars är att det kan dröja många år innan en person med alkoholproblem får hjälp.

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.