Varför blir man spelberoende?

Att vara fast i ett spelberoende är lika allvarligt som att vara beroende av alkohol eller narkotika. Problematiken är således stor och bör tas på allra största allvar. I denna artikel tänkte vi därför försöka reda ut vad som kan orsaka beroendet, hur det är att vara spelberoende, samt vilken hjälp som finns att tillgå.  

 

Innehåll 

  • När är man spelberoende?
  • Hur är det att vara beroende av spel?
  • Vem blir spelberoende?
  • Problemets omfattning
  • Ta hjälp av vårt klientprogram

 

När är man spelberoende? 

Ett spelberoende kännetecknas av att man inte kan kontrollera sitt spelande. Så till den grad att man låter det leda till allvarliga negativa konsekvenser. När man är beroende går majoriteten av ens tankekraft åt till att tänka på spel och hur man ska få tag i ännu mer pengar för att finansiera det.

Som beroende blir man även oftast irriterad när man inte får spela eller när någon försöker begränsa ens spelande. Det är inte heller ovanligt att man därav försöker dölja sina spelvanor för ens partner, vänner och familj.

Andra vanliga tecken som kännetecknar denna typ av beroende är:

  • Att man ständigt ökar sina insatser.
  • Att man förlorat stora summor pengar och i samband med det spelar ännu mer för att försöka ”ta igen” sina förluster.
  • Att man spelar för att komma bort från andra problem som ångest och depression.
  • Att man lånat och spelat bort pengar som tillhör ens partner, vänner eller familj.
  • Att man äventyrat eller förlorat en relation, anställning eller liknande på grund av att spelandet gått först.

 

Hur är det att vara beroende av spel?

Alla former av beroenden kännetecknas av en tilltrasslad och miserabel tillvaro. Spelberoendet är inget undantag. Det är ett allvarligt tillstånd som tär på såväl individ som närstående.

På samma sätt som vid utvecklandet av alkohol- och drogprberoende trappas spelandet successivt upp i takt med att belöningscentrat överstimuleras. De små summorna som en gång räckte för att få en kick är inte längre tillräckliga. Efter en tid krävs både fler och större insättningar för att uppleva samma känsla.

Även denna belöningseffekt avtar dock successivt och istället tar stressystemet över. Vardagen blir allt mer stressig och det är inte ovanligt att man upplever andra känslor som rastlöshet, irritation, oro, ångest eller nedstämdhet. Något som över tid riskerar att leda till allvarlig psykisk ohälsa i form av depression, panikångestattacker och utmattningssyndrom.

Allt detta i kombination med att ständigt behöva få tag i mer pengar till spelandet, komma på nya lögner för att dölja det, samt hantera familje- och arbetslivet, är minst sagt påfrestande. Resultatet blir allt som oftast stora skuldsättningar, skilsmässor och arbetslöshet för att bara nämna några av konsekvenserna.

I vår tidigare artikel Spelberoende berättar: en vardag kantad av spel, kan du läsa mer om hur en typisk dag kan se ut för någon med ett spelberoende.

 

Vem blir spelberoende? 

Beroenden är komplexa problem. Det finns inga enkla svar. Inget svart eller vitt. Snarare tusen nyanser däremellan. En del forskning tyder på att vissa människor är mer genetiskt lagda för att utveckla ett beroende. Dessa människor får helt enkelt en starkare ”kick” – eller belöningseffekt – när de spelar. Och beteenden som ger en stark belöning vill vi ägna oss åt igen. Och igen.

 

Problemets omfattning 

Spelberoende är ett växande problem som blivit allvarligare för varje år som går, vilket delvis har att göra med nätkasinonas etablering och aggressiva marknadsföring. Ja, det har till och med gått så långt att det blivit en av vår tids stora samhällsproblem. Sedan ett par år tillbaka är det sjukdomsklassificerat och som nämnts tidigare är likheterna med andra beroenden omfattande.

En kartläggning från Folkhälsomyndigheten i Sverige har bland annat pekat på att hela 3% av befolkningen har skadliga spelvanor. Det innebär således att nära 300 000 svenskar har spelrelaterade problem som riskerar att leda till allvarlig psykisk ohälsa som depression, utmattningssyndrom, havererad privatekonomi och tragedi för familjen.

Det bör dock tilläggas att mörkertalet troligtvis är stort. Räknar man dessutom med de familjer, vänner och närstående som indirekt påverkas blir siffran genast större. Betydligt mycket större…

 

Ta hjälp av vårt klientprogram

På Ljung & Sjöberg erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring. Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav ett av dem är spelberoende. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att sluta spela!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.