Vägen tillbaka – I huvudet på Sarah Linderoth

Vår VD Sarah Linderoth var med i en artikel i HR People, där hon berättar om resan hon gjort, beroende och hur Corona påverkar arbetslivet. Nedan finner du artikeln som är hämtad från HR People. Texten är skriven av Henrik Lenngren.

När företag kämpar för att överleva är det viktigare än någonsin att hålla kvar fokus på ALLA medarbetare – och se signalerna i tid om något är fel.

Sarah Linderoth är vd på Ljung & Sjöberg, som är specialiserade på dold psykisk ohälsa. Här pratar hon om …

 

… sin okonventionella jobb-ansökan:
Hej, mitt namn är Sarah. Jag har knarkat och supit i nio års tid och fått sparken från sju arbetsplatser, kan jag få komma på arbetsintervju? Så formulerade jag mig i jobbansökan till Ljung & Sjöberg för tio år sedan. Då hade jag varit nykter och drogfri i tre år. Visst var det lite läskigt att skriva på det sättet, samtidigt var jag stolt och tacksam över att jag överlevt det aggressiva beroendet. Jag hade ett cv som inte var vatten värt och jag förstod att jag var tvungen att sticka ut för att få komma på intervju. Det fick bära eller brista. Det slutade med att jag fick jobbet som vd.

 

… att våga blotta sig inför och under arbetsintervjuer:
Jag tycker egentligen inte att vi ska vara mer transparenta. Det finns fortfarande många som dömer personer med tidigare beroende. Däremot tror jag att det kan vara bra att berätta när man känner förtroende för sin chef. Det kan ske både i en intervju eller när man väl fått jobbet. Det är viktigt att vi är varsamma med oss själva.

 

… hur corona påverkat arbetslivet:
Ångesten och oron har nog på många arbetsplatser aldrig varit större. För de 20 procent som redan har ett skadligt intag av alkohol, droger eller mediciner är corona som att hälla bensin på en majbrasa. Problemutvecklingen accelererar i mycket snabb takt. Samtidigt har arbetsgivarna svårare att identifiera det hela eftersom de har fokus på mycket annat. Företagen har blicken vänd åt ett helt annat håll, de krigar för att överleva eller kämpar för att klara belastningen.

 

… konsekvenser med beroendepersoner som anställda:
Många av våra kunder har en sund personalpolitik, men för dem har det framför allt handlat om att eliminera de kostsamma konsekvenserna som en beroendeperson skapar, med allt från produktionsbortfall och kvalitetsbrister till skada på varumärke och rena säkerhetsrisker. I var fjärde arbetsplatsolycka är alkohol eller droger inblandade. När ledningsgrupperna insåg detta blev vi en investering som de räknade ROI:er på.

 

… personalpolitik:
Det är förstås jättesvårt att veta vem som faktiskt är en beroendeperson, det är därför vi jobbar långsiktigt och strategiskt för att få upp den dolda problematiken och nå resultat i ofta ändlösa rehabiliterings-processer. Chefer behöver se och våga agera på signaler om att något inte stämmer. Och medarbetare behöver se och våga be om hjälp.

 

… en oroväckande utveckling:
Korrelationen mellan oro och ett ökat alkoholintag har varit känt i flera decennier. Det som däremot är nytt är den ökade självmedicineringen av droger och mediciner. Det paradoxala i detta är att den ökade mängden av exempelvis alkohol i sin tur leder till ökad oro, sömnsvårigheter, ångest och depression. Det är en väldigt ond spiral. Vi kommer att se kraftiga konsekvenser av covid-19 kopplat till alkohol och drog-problematik.

 

Jag nådde min botten genom ett hjärtstillestånd, och har sedan dess krigat mig tillbaka.

 

… att leda på distans:
Med rätt verktyg och ledarskapsmodeller går det utmärkt. Problemet är att merparten av cheferna tvingats ställa om på mycket kort tid. Vi utbildar nu alla våra kunders HR-ansvariga, allt för att stävja den kraftiga problemutveckling vi ser i arbetslivet. Det är viktigt för HR att ge sina chefer rätt förutsättningar och verktyg: en handfast modell att följa.

 

… att falla och ta sig upp igen:
Jag nådde min så kallade botten genom ett hjärtstillestånd och har sedan dess krigat mig tillbaka. Successivt har jag lärt mig leva och bygga upp livet parallellt med en dröm jag alltid haft om att driva och utveckla företag. Vår tidigare ägare beskrev mig med två liknelser i ett tal: Om man seriekopplar Ringhals och Barsebäck kommer man fortfarande inte komma upp i Sarahs energinivå. Han hade heller aldrig sett en person som tagit så mycket stryk och rest sig, och beskrev mig som en leksak med en tyngd i botten: När hon slås ned reser hon sig igenom om och om igen tills hon når sitt mål. Det var fint.

 

… att hitta hem:
Jag föddes till entreprenör och det har varit en drivkraft för mig i min nykterhet. Att få vara den jag var ämnad att vara.

 

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

 

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.