Att vara fast i ett spelberoende är påfrestande för såväl individ som omgivning. Problematiken har oturligt nog blivit allt vanligare och utgör idag en av vår tids stora samhällsproblem. Som tur är finns det behandling mot spelberoende att tillgå, även om vägen till en spelfri vardag kan vara lång.
Innehåll
- Spelrelaterade problem – allt vanligare
- Symptom på spelberoende
- Vår spelberoendebehandling
Spelrelaterade problem – allt vanligare
Spelbolagens aggressiva marknadsföringsmetoder har lockat allt fler att pröva lyckan på casinon. För de flesta resulterar dock inte spelandet i utlovade miljonvinster. Vissa lämnas istället med miljonskulder, raserade förhållanden och en kraschad tillvaro.
Läs också: Spelberoende berättar: en vardag kantad av spel
Man räknar med att cirka två procent av den svenska befolkningen är fast i ett spelberoende. Översatt i siffror innebär detta att drygt 200 000 människor fått uppleva den personliga tragedi som spelberoende ofrånkomligen orsakar.
Även som denna siffra är stor så är mörkertalet troligtvis större. Räknar man dessutom med alla närstående som blir fast i ett medberoende ökar siffran än mer markant. Ja, spelberoendet är minst sagt ett växande problem.
Symptom på spelberoende
Även om man uppskattar att två procent av befolkningen är fast i ett spelberoende, har drygt 3% skadliga spelvanor. Om ditt spelbeteende stämmer överens med minst tre av nedanstående punkter kan detta vara ett tecken på att du antingen är fast i ett beroende eller också riskerar att utveckla det.
- För det mesta går tankeverksamheten åt till spel. Det kan exempelvis vara tidigare eller kommande spelupplevelser eller också tankar på hur du ska finansiera ditt spelande.
- Du spelar successivt för allt högre belopp. Den där hundralappen som du började med räcker inte längre för att ge dig samma adrenalinkick.
- Du har tidigare försökt men misslyckats att minska eller sluta helt med spelandet.
- Du spelar för att bli kvitt problem eller för att minska ångest och/eller nedstämdhet.
- Du försöker att vinna tillbaka pengar som du tidigare förlorat.
- Du ljuger om hur mycket du spelar.
- Du har mist en relation, anställning eller karriärmöjlighet på grund av ditt spelande.
- Du förlitar dig på att andra ska bistå med pengar för att lösa en ekonomisk kris och/eller finansiera ditt spelande.
Vår spelberoendebehandling
På Ljung & Sjöberg erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring. Kännetecken för alla typer av beroenden är nämligen att de rotar sig i ett djupt och destruktivt beteendemönster. Ett mönster som kan vara svårt att bryta utan professionell hjälp.
Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav spelberoende är ett av dem. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att sluta spela!
Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig