Problem med spel om pengar

De spelrelaterade problemen – framförallt de som rör spel om pengar – har ökat lavinartat under de senaste åren. Utvecklingen har varit så pass allvarlig att den idag utgör en av vår tids stora samhällsproblem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om spelets mörka baksida, vilka tecken som tyder på att du fastnat i ett beroende, samt vilken hjälp som går att få.

 

Innehåll

  • Spel om pengar – ett omfattande samhällsproblem
  • Vanliga symptom på spelberoende
  • Ta hjälp av vårt resursintensiva klientprogram

 

Spel om pengar – ett omfattande samhällsproblem 

Du har troligtvis stött på den när du har lyssnat på radio eller tittat på TV. Gång på gång. Förmånliga villkor. Ett klick bort. Mångmiljonbelopp. En överdådig livsstil.  Vi pratar såklart om spelreklamen.

Med lockrop om storslagna vinster och ett liv lyx är det många som tycker att nätpoker, kasinospel och andra spel om pengar verkar spännande. Man börjar med att sätta in några hundralappar men märker snabbt att såväl pengarna som adrenalinpåslaget försvinner. För att få samma tillfredsställelse krävs det mer. Fler och större insatser. Ett mer intensivt spelande.

Läs också: Spelberoende berättar: en vardag kantad av spel

Det är detta destruktiva beteendemönster som har lett till att fler svenskar än någonsin tidigare drabbats av spelrelaterade problem. Något som många gånger leder till raserad privatekonomi, uppsägningar från jobb, skilsmässor, vårdnadstvister och psykisk ohälsa som depression och ångest.

Man räknar med att cirka två procent av den svenska befolkningen är fast i ett spelberoende. Översatt i siffror innebär detta att drygt 200 000 människor fått uppleva den personliga tragedi som spelberoende ofrånkomligen orsakar.

Även som denna siffra är stor så är mörkertalet troligtvis större. Räknar man dessutom med alla närstående som blir fast i ett medberoende ökar siffran än mer markant. Ja, spelberoendet är minst ett av vår tids stora samhällsproblem.

 

Vanliga symptom på spelberoende 

Det finns många signaler som tyder på att ditt spelande kan vara på väg att gå överstyr. Alternativt att det redan har gjort det. Till några av de vanligaste tecknen hör följande:

  • Det mesta av din tankeverksamhet går till spel. När kan du spela nästa gång? Hur ska du få mer pengar till spelandet? Vilka ursäkter ska du framföra till din sambo?
  • Du spelar successivt för allt högre belopp. Den där hundralappen som du började med räcker inte längre för att ge dig samma adrenalinkick.
  • Du spelar för att bli kvitt problem eller för att minska ångest och/eller nedstämdhet.
  • Du försöker att vinna tillbaka pengar som du tidigare förlorat.
  • Du har mist en relation, anställning eller karriärmöjlighet på grund av ditt spelande.

Stämmer ovanstående på dig kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar ”Jag är spelberoende – vad ska jag göra?” och ”5 tips för att sluta spela”. Är du å andra sidan orolig för en anhörig eller anställd kan du istället läsa våra artiklar ”Råd till dig som är anhörig till en spelmissbrukare” eller ”Att hantera en medarbetare med spelproblem”.

 

Ta hjälp av vårt resursintensiva klientprogram 

Eftersom alla former av beroenden, inklusive spel om pengar, rotar sig i ett djupt och destruktivt beteendemönster, är de svåra att bryta. Inte minst på egen hand. I de flesta fall krävs det professionell hjälp i form av en spelberoendebehandling.

Om du också behöver hjälp med att sluta spela kan du med fördel ta hjälp av vårt resursintensiva klientprogram för spelberoende. Som anhörig kan du istället ta hjälp av vårt program för medberoende och som chef kan du vända dig till chefsstödet.

Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig i kampen MOT sjukdomen, FÖR människan!

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.