7 tips för att sluta med droger

Att sluta med droger kan vara en väldigt stor utmaning, men som tur är går det att bli kvitt de drogrelaterade problemen. Oavsett hur omfattande de än må vara. Man ska dock inte sticka under stolen med att det oftast är en lång och jobbig väg dit. För att försöka underlätta detta tuffa åtagande tänkte vi därför dela med oss av sju tips för att sluta med droger! 

 

Innehåll

  • Varför är det så svårt att sluta med droger?
  • Vägen till en drogfri vardag
  • Ta hjälp av vårt klientprogram

 

Varför är det så svårt att sluta med droger? 

Om du själv använder droger för tillfället, eller har gjort det tidigare, är du troligtvis medveten om hur svårt det kan vara att sluta använda dem. Detsamma gäller om du försöker sluta dricka alkohol, sluta med spel om pengar eller sluta röka.

Anledningen till att det är så svårt att sluta med droger är att de överlag är väldigt beroendeframkallande, vilket innebär att de påverkar din kropp och ditt psyke på ett sådant sätt att du ständigt känner ett begär efter mer. En annan bidragande orsak till att det är så pass svårt att sluta, är för att de över tid kan förändra hjärnans belöningscentra. Permanent.

När man brukar droger tolkar nämligen hjärnan det som en kraftfull belöning. I takt med att man utökar sitt intag av droger kan belöningscentrat bli överstimulerat, vilket gör att belöningskänslan succesivt avtar i styrka. För att uppnå samma effekt måste det till ännu mer droger samtidigt som belöningscentrat förändras. När det väl har förändrats kan det vara svårt att återgå till ett normalt beteende.

 

Vägen till en drogfri vardag

Som nämnts tidigare är vägen till en drogfri vardag oftast lång, krokig och full av farthinder. Att bryta ett beroende är ingenting som görs i en handvändning. För att försöka underlätta har vi därför sammanställt fem tips för att sluta med droger:

 

Att vilja förändras 

Oavsett vilken typ av beroende man vill bli kvitt är det viktigt att man själv vill förändras. Om man inte har den viljan kommer det aldrig att gå vägen. Det räcker inte heller med att andra vill att du ska sluta. Du måste själv vilja det!

För att försöka hitta argument för att sluta, kan det vara behjälpligt att ställa sig själv följande frågor:

  • Hur ofta brukar jag droger?
  • Varför använder jag dem?
  • I vilka situationer använder jag droger?
  • Har jag eller någon i min närhet någonsin kommit till skada när jag varit drogpåverkad?
  • Finns det personer i min omgivning som kommenterat mitt droganvändande?

 

Hur önskar du att det var? 

När du väl har kommit till självinsikt och verkligen bestämt dig för att du vill sluta använda droger, kan det vara en bra idé att fundera över hur du vill ha det istället? Finns det några saker som du skjutit framöver dig på grund av ditt användande eller sådant som du hellre skulle vilja spendera pengarna på?

 

Gör upp en plan

Efter att du funderat över hur du vill att din ”nya” vardag ska se ut, är det fördelaktigt om du sätter upp en plan som innefattar både mål och handlingar för att uppnå dessa. Tänk på att också sätta upp delmål.

 

Var öppen inför dina anhöriga

Att sluta med droger är, som nämnts tidigare, ingen enkel uppgift. Du kommer att ha många dåliga dagar då det mesta känns trist. För att underlätta för dels dig själv men också för dina anhöriga, brukar det vara en bra idé att vara öppen om förändringen. Att fråga sin omgivning om stöd under denna process brukar också vara värdefullt.

 

Spendera tid på annat

Att leva i ett beroende tar oftast upp större delen av ens vakna tid. Man funderar ständigt på hur man kan få tag på nästa rus. Och hur man ska dölja allt för både anhöriga och medarbetare?

För att föra tankarna till annat än droger, brukar det vara positivt att aktivera sig och skaffa en hobby. Kanske upptäcker du att träning är din nya grej? Eller också vill du bara ta igen förlorad tid med familjen.

 

Acceptera att förändringen tar tid 

Vägen till en drogfri vardag är som tidigare nämnts full av farthinder. Ibland händer det att man kör på dessa farthinder med alltför hög fart – suget blir för stort och man tar återfall.

Bland det värsta du kan göra under denna tid är att beskylla dig själv för att du trillade dit igen eller för att förändringen tar för lång tid. Påminn dig istället om att du faktiskt vill förändras och att du är på god väg.

 

Våga be om hjälp

Att vara beroende av droger innebär för de flesta en stor känsla av skam. En känsla som kan hindra en från att berätta för andra hur man mår. Och att man behöver hjälp. Vårt bästa tips är således att våga be om hjälp, oavsett hur tungt det än må kännas!

 

Ta hjälp av vårt klientprogram

Att lyckas sluta med droger på egen hand är självfallet möjligt, men både abstinensen och självförebråelsen kan bli övermäktig. Därför kan det vara värdefullt att få en hjälpande hand av någon som förstår vad det är man går igenom och träffa andra som är i liknande situation. På Ljung & Sjöberg erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring.

Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav ett av dem är alkohol- och drogberoende. Synonymt för alla program är att de är resursintensiva och bygger på evidensbaserade metoder. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att sluta med droger!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.