När det kommer till stress är det lätt hänt att man endast pratar om den i negativ bemärkelse. Som om all stress skulle vara skadlig. Så är inte fallet. I denna artikel tänkte vi därför reda ut skillnaden mellan positiv (kortvarig) stress och negativ (långvarig) stress.
Innehåll
- Vad är positiv stress?
- Vad är negativ stress?
- Bli bättre på stresshantering
- Ta hjälp av vårt stressprogram
Vad är positiv stress?
Stress är en naturlig del av livet. Det är en känsla som alla människor upplever. De flesta får troligtvis uppleva den flera gånger i veckan. Kanske har du de senaste dagarna känt dig stressad inför en tight deadline på jobbet eller också för att du inte hunnit hämta barnen i tid från skolan?
Detta är helt naturligt. Känslan av stress framkallas nämligen i situationer som kräver något extra från kropp eller knopp. När vi ställs inför en särskilt tuff uppgift eller upplever att vi inte har kontroll över situationen.
Olika situationer framkallar stress
Ingen människa är den andra lik. Något som innebär att de flesta av oss inte heller upplever stress i samma situationer. En person som känner sig bekväm med att hålla föredrag inför stora folkmassor blir troligtvis inte alls stressad i dessa situationer, medan den ovane kan uppleva en väldig stress.
I situationer som dessa kan stressen hjälpa oss att prestera bättre. Den gör att vi lägger större fokus på uppgiften, får extra energi och blir alerta. Denna kortvariga stress är vad som brukar kallas för positiv stress och är helt ofarligt. Det är en naturlig reaktion som hjälper oss att klara utmanande uppgifter och som har varit central för vår överlevnad genom evolutionen.
Vad är negativ stress?
Negativ, eller långvarig stress som den också kan kallas, uppstår när kropp och knopp inte får tillräcklig återhämtning.
Under en stressreaktion är det nämligen många organ och funktioner i kroppen som går på högvarv. Hjärtat pumpar fortare, adrenalinet är på topp, andningen blir snabbare och musklerna spänns.
Utan återhämtning fortsätter dessa organ och funktioner i samma rytm samtidigt som stressen kvarstår. Detta innebär påfrestningar för både kropp och psyke och kan över tid leda till såväl kroppsliga som kognitiva och psykiska konsekvenser. Bland mycket annat kan det orsaka ständig huvudvärk, tryck över bröstet, hjärt- och kärlsjukdomar, försämrat korttidsminne, nedstämdhet, depression, ökad oro, panikångestattacker samt utmattningssyndrom.
Bli bättre på stresshantering
Som du märker ligger utmaning i att bli bättre på att hantera de utmanande situationerna, så kallad stresshantering, samt återhämtning. Vi har tidigare delat med oss av 7 tips på hur man hanterar stress, men nedan följer fem snabba tips:
- Prioritera det som är viktigast
- Sätt realistiska mål för dig själv
- Lämna jobbet på jobbet
- Motionera mera
- Prioritera aktiviteter som ger återhämtning
Ta hjälp av vårt stressprogram
Är du orolig för den stress du känner och vill lära dig att hantera den? Då kan du med fördel ta hjälp av vårt stressprogram. Ett program som syftar till att förebygga och reducera stress redan innan den hinner utvecklas till allvarlig psykisk ohälsa.
Vårt program särskilt utformat för yrkesverksamma klienter som upplever tydliga symptom – som t.ex. ökad oro, sömnsvårigheter och försämrat minne – men ännu inte har utvecklat den allvarligaste formen av problem. Det passar också de som vill lära sig att hantera stress och stora utmaningar i livet.
Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig