5 signaler på alkoholproblem

Att veta när ens alkoholkonsumtion blivit skadlig kan vara svårt. Särskilt med tanke på att man oftast har begränsad probleminsikt och minimerar problemen. Vi tänkte därför dela med oss av fem tecken som tyder på skadliga alkoholvanor och vilken hjälp som finns.

 

Innehåll 

  • Alkoholism – en klassificerad sjukdom
  • Vanliga tecken på alkoholberoende
  • Ta hjälp av vårt klientprogram

 

Alkoholism – en klassificerad sjukdom 

Alkoholism är ett laddat uttryck som har olika betydelser för olika människor. Alkoholberoende är ett mer neutralt begrepp som avser samma sak. I grund och botten handlar det om ett sjukdomsklassificerat tillstånd som man både kan ha en ärftlig/genetisk känslighet för att utveckla.  Även om man inte har genetiska anlag för alkoholberoende kan man dricka sig till det genom långvarig och hög alkoholkonsumtion.

Att vara fast i ett beroende innebär att begäret efter alkohol framkallas lätt och ofta samtidigt som konsumtionen är okontrollerbar. Man fortsätter helt enkelt dricka trots att det ger negativa konsekvenser för hälsan, psyket, socialt, på jobbet eller i hemmet. Ingen utvecklar såklart ett beroende av egen vilja. På samma sätt som att ingen börjar röka med målet att få cancer. Att man utvecklar ett beroende har ingenting med bristande karaktär eller moral att göra.

Alkoholkonsumtionen leder till att belöningscentrat blir överstimulerat, toleransen ökar och belöningseffekten blir svårare att uppnå. Man behöver alltså dricka mer och mer för att ”få effekt”. Det är viktigt att förstå att när man väl utvecklat ett beroende så lever det sitt eget liv, d.v.s. man dricker oavsett omständigheter i livet. Det är annars lätt att blanda ihop orsak och verkan och tro att man dricker på grund av problem i livet, t.ex. en partner som klagar, återkommande ångest eller en jobbig chef. I själva verket är det ofta drickandet som orsakar problemen.

Läs också: Hur utvecklas ett beroende?

Något som också bör nämnas är att alkoholberoende är väldigt vanligt. Om du misstänker att dina alkoholvanor är ohälsosamma, ska du veta att du inte är ensam. Och det finns hjälp att få!

 

Vanliga tecken på alkoholberoende

Nedan delar vi med oss av fem signaler som kan tyda på att din relation till alkohol är ohälsosam:

  1. Alkoholen tar upp mer och mer av din tankeverksamhet – Ett tydligt tecken på att dina alkoholvanor börjar bli skadliga, är att du tänker på alkohol och drickande allt mer. Både när du är hemma och på jobbet. Du längtar tills nästa gång du får sätta läpparna till glaset samtidigt som suget blir allt starkare…

 

  1. Du dricker allt oftare och i större mängder – Förut räckte det kanske med ett par öl på helgen, men numera dricker du allt oftare. Både på vardagar och helger. Samt i allt större mängder. Ett glas blir snabbt två, tre, fyra och fem.

 

  1. Du utvecklar en högre tolerans – Tidigare kunde du känna dig påverkad efter en eller två öl. Numera krävs åtminstone det dubbla innan den ruset kommer.

 

  1. Du döljer ditt drickande – Kanske har din sambo, medarbetare eller någon annan närstående börjat upptäcka din ökade alkoholkonsumtion. Därav gör du allt för att för att dölja ditt drickande. Du dricker gärna ensam och försöker även göra det i smyg.

 

  1. Blackouts – Att vakna upp dagen efter och inte komma ihåg vad som hände under gårdagen, är ett tydligt tecken på att din hjärna farit illa av alkoholen.

Läs också: Behandling av alkoholproblem

 

Ta hjälp av vårt klientprogram 

Om du känner igen dig på en eller flera av dessa punkter, är det ett tydligt tecken på att dina alkoholvanor är skadliga. Som tur är går det att förändra dessa vanor. Även om det är tufft. Vill du försöka ändra dem på egen hand kan du med fördel läsa vår tidigare artikel 5 tips för att sluta dricka.

Känner du däremot att du behöver en hjälpande hand som bistår med stöd och förstår vad du går igenom, kan du istället vända dig till vårt resursintensiva klientprogram mot substansberoende. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att sluta dricka alkohol!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.