Om mitt första möte med lugnande tabletter

”Med dessa små undergörande tabletter stod jag rustad att erövra världen.”

Alkohol, lugnande tabletter och amfetamin stavades den heliga treenighet som var lösningen på alla mina problem… trodde jag. Nykter och drogfri sedan flera år ser jag det nu som en av mina viktigaste uppgifter att bidra till att sprida kunskap och avliva myter kring den dödliga sjukdom som drabbar tio procent av befolkningen och som nästan tog livet av mig; alkohol- och drogberoende

 

Om mitt första möte med lugnande tabletter

Mitt inre var i uppror. Ångesten och nervositeten härjade med sådan frenesi att det limbiska systemet nätt och jämt gick på styrfart. Illamåendet balanserade precis på gränsen till det uthärdliga och magen var som en tryckkokare laddad med flygbränsle. Ställd inför valet skulle jag med entusiasm acceptera alla andra tänkbara medvetna och omedvetna sinnestillstånd, bara jag slapp det jag för stunden befann mig i. Till och med döden framstod i denna stund som ett tillstånd av förlösande sinnesfrid.

Rättegången skulle inledas om en halvtimme. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur jag skulle kunna uppbringa sinnesnärvaro nog för att rent fysiskt förflytta mig de dryga hundra meterna till tingshuset och än mindre hur jag skulle lyckas koordinera läpprörelserna till något begripligt. Jag hade gruvat mig i månader för den här dagen och var beredd på det värsta. Att det skulle vara så här överjävligt hade jag emellertid inte kunnat drömma om.

Den kemiska frälsningen kom oannonserad och var subtil och omvälvande på samma gång. En reinkarnation i samma kropp och till samma yttre betingelser, men med en helad själ och ett livskraftigt psyke. Jag kände mig fri och stark och allt tycktes så klart och enkelt. Det tog några sekunder innan jag kopplade denna katharsisartade upplevelse till den lilla tablett jag svalt tjugo minuter tidigare. En flodvåg av livgivande kraft sprungen ur ett litet anspråkslöst piller.

Rättegången kändes inte det minsta skrämmande längre. Bara en inspirerande utmaning som gav mig tillfälle att sätta min nyvunna själsliga styrka på prov. Jag skulle kunna spela ut mina kort till fullo. Det föreföll ofattbart hur situationen kunnat te sig så skrämmande och ohanterlig bara några minuter tidigare. Till och med illamåendet och oron i magen hade upphört.

Äntligen hade jag funnit de pusselbitar jag aldrig haft och alltid saknat. Sökandet var över och de förkrympta rötterna fick äntligen näring. Med dessa små undergörande tabletter stod jag rustad att erövra världen! Det verkliga helvetet väntade emellertid runt knuten…