I takt med att arbetsuppgifterna hopar sig, prestationsångesten ökar och de vardagliga uppgifterna får allt mindre åtanke, förhöjs också risken för långvarig stress. Något som i sin tur kan leda till allvarlig psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom, depression eller hjärt- och kärlsjukdomar. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du lär dig känna igen symptom av långvarig stress, hur det påverkar kroppen, samt vilken hjälp som går att få!
Innehåll:
- Långvarig stress – symptom
- Så påverkas kroppen av långvarig stress
- Ta hjälp av Ljung & Sjöbergs stressprogram
Långvarig stress – symptom
Innan vi berättar mer om hur den långvariga stressen kan påverka dig och din kropp, samt vart du kan vända dig för att få hjälp, tänkte vi börja med att reda ut det mest grundläggande – vilka symptom som tyder på att stressen i ditt liv är för hög och har varit närvarande alldeles för länge.
Nedan finner du 9 vanliga tecken som kännetecknar långvarig stress:
- Problem med muskler och leder – När vår kropp och knopp känner sig stressad så spänns oftast våra muskler, vilket på lång sikt kan leda till att du upplever värk, spänningar eller inflammationer i muskler och leder. Detta är framförallt vanligt i rygg, axlar, skuldror och nacke.
- Återkommande huvudvärk och yrsel – Ett annat vanligt tecken som tyder på att stressen varit alldeles för hög under lång tid, är återkommande och oförklarlig huvudvärk som även kan förekomma tillsammans med yrsel.
- Försämrat korttidsminne – Att glömma bort saker som du nyligen gjort eller gå in i ett rum för att glömma bort vad du skulle göra, är ett tydligt tecken på långvarig stress.
- Problem med magen – Stress som varit närvarande under längre tid kan leda till problem och krämpor i magen. Det kan också leda till försämrad matsmältning och andra magproblem som magkatarr, förstoppning eller svullnad kring buken.
- Svårt att sova – Även sömnsvårigheter är ett av de vanligaste symptomen som tyder på att kropp och knopp varit stressad under en längre tid.
- En ständig känsla av trötthet – Sömnsvårigheterna kan även leda till att du sover sämre, vilket gör att du även kan uppleva en känsla av ständig trötthet – trots att du sover och vilar.
- Svårt att koncentrera dig – Om du upplever att du får allt svårare att koncentrera dig och få saker gjorda, både på och utanför jobbet, kan detta vara ett tecken på långvarig stress.
- Försämrat immunförsvar – Vid de fall som kroppen känner en ständig stress, prioriteras inte immunförsvaret, vilket i sin tur leder till att du blir sjuk allt oftare. Detta kan vara allt ifrån fler förkylningar till infektioner och öppna sår som tar lång tid att läka.
- Minskad sexlust – Både hos män och kvinnor kan den långvariga stressen leda till en minskad sexlust. För män kan det även leda till tillfällig impotens.
Så påverkas kroppen av långvarig stress
När vi väl upplever en stressig situation finns det många organ och funktioner som påverkar oss inombords. Detta sker genom det sympatiska nervsystemet och leder bland annat till att hjärtat börjar slå fortare och kraftigare, andningen blir djupare och musklerna kan bli spända.
Alla former av stress är inte dålig, utan upplever vi den under kortare perioder är den absolut nödvändig samtidigt som den kan faktiskt ha positiva följder som ökad skärpa och produktivitet. När kroppen däremot inte får återhämta sig och stressen kvarstår kan det leda till de negativa följderna.
Långvarig stress kan nämligen leda till både kroppsliga, kognitiva och psykiska följder i form av ständig huvudvärk, tryck över bröstet, hjärt- och kärlsjukdomar, försämrat korttidsminne, nedstämdhet, hopplöshet, depression, ökad oro, panikångestattacker och utmattningssyndrom.
Ta hjälp av Ljung & Sjöbergs stressprogram
Som du märker kan långvarig stress leda till allvarliga konsekvenser, vilket innebär att detta problem bör tas på största allvar. Som tur är finns det både stöd och behandling som gör det möjligt att återhämta sig från dessa påföljder, samt åtgärder som kan genomföras i förebyggande syfte.
Om du vill arbeta förebyggande mot stress innan den utvecklas till psykisk ohälsa, kan du ta hjälp av vårt stressprogram. Programmet är särskilt framtaget för yrkesverksamma klienter som upplever symptom som ökad oro, sömnsvårigheter och försämrat minne, men ännu inte utvecklat den allvarligaste formen av problem. Det passar också de som vill lära sig att hantera stress och stora utmaningar i livet.
Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig