Idag är det allt fler som fastnar i ett spelberoende. Ett tillstånd som likt alla beroenden kännetecknas av skuld och skam. Något som gör att det kan vara svårt att veta hur man ska ta itu med problematiken. Och framförallt – att våga be om hjälp!
Innehåll
- Spelberoende – ett utbrett problem
- Vägen till en spelfri vardag
- Ta hjälp av vårt klientprogram
Spelberoende – ett utbrett problem
Som tidigare nämnts kännetecknas oftast ett spelberoende av skuld och skam. Man känner skuld över all den skada man orsakat dem som finns runt omkring en. De personer som man älskar mest. Partnern. Barnen. Och föräldrarna.
Det är vanligt att man också känner en stor skam som gör det svårt att ta itu med problemet. Man skäms helt enkelt för mycket för att berätta och ta hjälp av någon. Helst vill man bara hålla tyst. Försvinna och glömma.
Läs också: Hur spelar jag mindre?
Till detta hör även att man oftast känner sig väldigt ensam. Som att man är den enda som går igenom detta helvete. Så är det inte. Du är inte den enda som sitter fast i ett spelberoende och fått uppleva en raserad ekonomi och förstörda förhållanden.
Uppskattnings är cirka två procent av den svenska befolkningen spelberoende. Mörkertalet är med största sannolikhet ännu större. Sedan ett par år tillbaka är spelberoende sjukdomsklassificerat och likheterna med andra beroende, som t.ex. alkohol- och drogberoende, är omfattande.
Men känn hopp, det går att sluta spela hur långt gången du än må vara i ditt beroende. Man ska dock inte sticka under stolen med att vägen dit oftast är lång tuff. Som tur är finns det effektiv hjälp att få på din resa mot en spelfri vardag!
Vägen till en spelfri vardag
Synonymt för samtliga beroenden – inklusive spel – är att de grundar sig i ett djupt, destruktivt beteendemönster. Ett mönster som kan vara svårt att bryta. Spelet har ju hittills utgjort en så stor del av vardagen.
Läs också: Spelberoende berättar: den långa vägen tillbaka
Att komma till rätta med beroendet är trots det fullt möjligt. Det går att göra på egen hand, men det är ingenting vi rekommenderar. För många blir spelsuget allt för stort och man snabbt faller tillbaks i gamla vanor.
För att förbättra dina chanser att ta dig ur beroendet – och en dag få uppleva en spelfri vardag – rekommenderar vi att du tar professionell hjälp. På så sätt får du en hjälpande hand som stöttar dig när det känns som värst. Någon som har sett och handskats med denna problematik tidigare.
Ta hjälp av vårt klientprogram
På Ljung & Sjöberg är vi väl medvetna om hur svårt det kan vara att dra ner eller sluta med sitt spelande. Med anledning av detta erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring.
Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav ett av dem är spelberoende. Synonymt för alla program är att de är resursintensiva och bygger på evidensbaserade metoder. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att förändra ditt spelbeteende!
Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig