Inre stress – lär dig känna igen kroppen signaler

Allt fler individer drabbas idag av stark inre stress, vilket riskerar att leda till ytterligare psykisk ohälsa som utmattningssyndrom och depression. Detta syns inte minst på våra arbetsplatser där psykisk ohälsa idag står för över hälften av samtliga sjukskrivningar. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om varför inre stress uppstår, hur du kan hantera den, samt vart du kan vända dig för hjälp!

Innehåll:

  • Hur uppstår inre stress?
  • Lär dig känna igen kroppens signaler
  • Hantera stressen när den uppstår
  • Ta hjälp av Ljung & Sjöbergs stressprogram

 

Hur uppstår inre stress?

Innan vi berättar mer om hur du hanterar den stress som du känner, tycker vi att det är viktigt att man förstår varför den inre stressen uppstår från första början. Det korta svaret på varför vi människor upplever stress är att det är en känsla som uppstår när vi upplever att vi inte har kontroll över en situation. En situation som du inte kan kontrollera eller göra någonting åt.

Stress kan även upplevas när vi ställs inför extra stora utmaningar i såväl privat- som arbetslivet. Kanske känner du dig pressad av ett kommande socialt sammanhang i privatlivet, möjligen har du en tight deadline att förhålla dig till eller också beror stressen på något helt annat. De utmaningar och situationer som framkallar stressen kan nämligen vara såväl psykiska och fysiska som sociala.

Inre stress är ett komplext ämne som har många infallsvinklar och orsaker. Något som däremot är viktigt att komma ihåg när man pratar om stress är att det är högst personligt vilka sammanhang som är den utgörande faktorn för känslan. Den situation som får en person att uppleva känslan av stress behöver alltså inte innebära detsamma för en annan individ.

 

Är all stress farlig?

När man pratar om stress är det lätt hänt att man har en kritisk inställning och tror att all typ av stress är farlig, men så är inte fallet. Inom området stress finns det nämligen olika typer av tillstånd som brukar benämnas som kort- respektive långvarig stress.

Den kortvariga stressen är, precis som namnet antyder, oftast närvarande under en kort period. Det är exempelvis vanligt förekommande om du har en tight deadline på jobbet, måste hålla i ett föredrag framför en stor folkmassa eller liknande. I dessa situationer kan stressen vara positiv i den bemärkelsen att den gör dig mer skärpt. Om du däremot inte låter kropp och huvud återhämta sig efter detta kan det utvecklas till långvarig stress, vilket kan vara direkt skadligt.

Den långvariga stressen kan nämligen leda till kronisk stress och allvarlig psykisk ohälsa i form av bland annat depression, utmattningssyndrom och utbrändhet. Något som leder till en negativ spiral som drabbar såväl individ som närstående och arbetsplats hårt…

Som vi berört tidigare har sjukskrivningarna för psykisk ohälsa – där en stor del är kopplade till kronisk stress – mer än fördubblats de senaste åren och står för nära hälften av alla pågående sjukfall. Och vid psykisk ohälsa är sjukskrivningarna längre och risken att bli sjukskriven igen högre än vid andra sjukfall. Det är med andra ord ett problem som bör tas på största allvar av såväl individ som arbetsgivare!

 

Lär dig känna igen kroppens signaler

Som du märker har stress idag blivit högst aktuellt och som tur är så börjar vi även se en förändring där vi börjar uttrycka att man mår dåligt. Det finns dock väldigt många som vägrar att ta kroppens signaler på allvar och istället ignorerar dem tills stressen lett till allvarlig psykisk ohälsa.

Genom att istället lära dig känna igen kroppens signaler har du möjlighet att ta tag i problemen i tid och undvika att de utvecklas till utmattningssyndrom, depression eller utbrändhet. Som nämnts tidigare är vi alla olika, vilket innebär att symtomen för stress kan variera, men nedan följer några vanliga varningssignaler som tyder på att du upplever inre stress:

  • Oförklarlig huvudvärk som är ständigt närvarande.
  • Oförklarlig yrsel som gör sig till känna allt oftare.
  • Ett tryck över bröstkorgen.
  • Värk i nacke, axlar och leder.
  • Kramper och oro i magen.
  • Sömnsvårigheter som framförallt gör det svårt att somna om kvällarna.
  • Trötthet som inte försvinner trots att du vilar.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Försämrat korttidsminne.
  • Försämrat humör.

 

Hantera stressen när den uppstår

Nu när du har bättre förståelse för varför stress uppstår, vilka former den kan ta och hur du lär dig känna igen kroppens varningssignaler, tänkte vi dela med oss av tre enkla metoder du kan använda för att hantera stressen när den uppstår.

  1. Sov ordentligt – Att låta både kropp och huvud varva ner och återhämta sig från dagens alla händelser är viktigt för att minska stressnivån. Känner du dig stressad mitt under dagen kan du även pröva att släppa allt du håller på med och ta tio djupa andetag.

 

  1. Våga säga ifrån – En vanlig orsak till att stress uppstår är att man har alldeles för många bollar i luften, både privat och i arbetslivet. Det är därför viktigt att du lär dig säga nej till sådant du inte vill eller orkar göra.

 

  1. Aktivera dig – En annan viktig aspekt för att hantera stressen är att aktivera dig för att få tankarna på annat. Detta kan exempelvis vara att gå till gymmet, spela fotboll tillsammans med vänner eller ägna tid åt någon annan aktivitet som du uppskattar.

Intresserad att lära dig mer om hur du kan hantera stress? Läs då våra tidigare artiklar Stresshantering och Hantera stress på jobbet.

 

Ta hjälp av Ljung & Sjöbergs stressprogram

Även om det finns många övningar och metoder som lär dig att hantera den inre stressen på egen hand, kan det vara skönt att få en hjälpande hand. Om du vill arbeta förebyggande mot stress innan den utvecklas till psykisk ohälsa, kan du med fördel ta hjälp av Ljung & Sjöbergs stressprogram.

Vårt program är särskilt framtaget för yrkesverksamma klienter som upplever symptom som ökad oro, sömnsvårigheter och försämrat minne, men ännu inte utvecklat den allvarligaste formen av problem. Det passar också de som vill lära sig att hantera stress och stora utmaningar i livet.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.