Hur hjälper jag någon sluta dricka?

Att vara anhörig till någon med alkoholproblem kan vara väldigt påfrestande. Många gånger vill man hjälpa personen på alla sätt som går. Man är villig att göra allt för att den man älskar ska sluta dricka. Något som kan medföra att man själv utvecklar ett medberoende. I denna artikel ger vi därför tips på hur du hanterar problematiken!

 

Innehåll

  • Går det att hjälpa någon sluta dricka?
  • Alkohol- och medberoende går hand i hand
  • Ta hjälp av vårt klientprogram

 

Går det att hjälpa någon sluta dricka? 

Beroenden är komplexa problem som saknar en enkel lösning. Beroende är – oavsett om det handlar om alkohol, spel eller droger – ett djupt, destruktivt beteendemönster. Ett mönster som är väldigt svårt att bryta. Särskilt om man inte har viljan att göra det.

Som anhörig är det därför väldigt svårt att hjälpa någon sluta dricka. Inte minst om personen själva inte vill. Det bästa du kan göra i en sådan situation är att sätta tydliga gränser och samtidigt uppmuntra den som dricker att söka hjälp.

Detta förhållningssätt kan verka ”hårt” och vara svårt i praktiken när det handlar om en anhörig som vi älskar över allt annat. Då är det viktigt att påminna sig om att beroende är en sjukdom som lever sitt eget liv. Innan vår närstående verkligen på djupet vill bryta beroendet och ta emot hjälp är det inte så mycket vi kan göra.

Genom att ”ta hand om”, ”ta ansvar för” och ”täcka upp” för personen bidrar vi till att hen inte fullt ut får känna konsekvenserna av sitt destruktiva beteenden. Resultatet blir tyvärr ofta att det tar längre tid för vår närstående att nå sin botten och bli villig att ta emot hjälp. Genom att sätta gränser och låta personen fullt ut få känna konsekvenserna av sitt beteende ökar vi på motsvarande sätt sannolikheten att hen faktiskt söker hjälp.

 

Alkoholberoende och medberoende går hand i hand

Medberoende är ett destruktivt beteendemönster och en negativ självbild som vanligtvis utvecklas hos människor som lever i en lång och nära relation med någon som är alkohol-, drog- eller spelberoende.

Det som kännetecknar detta destruktiva beteendemönster är att det börjar påverka den drabbades liv på ett genomgripande och starkt negativt sätt. Det är inte ovanligt att man beskriver det som ”att man lever för någon annan”.

Läs också: Anhörigproblematik vid alkohol-, spel- & drogmissbruk

Regelmässigt åsidosätter man sina egna behov och känslor och inrättar istället hela livet efter den som har ett beroende. Man försöker hjälpa, täcker upp och tar överdrivet ansvar i en tröstlös kamp för att få sin anhörig att ändra sitt beteende.

Många som utvecklat ett medberoende är dessutom omedvetna om sin egen problematik. Det är ju den anhöriga som har problem! Ett viktigt steg i att bryta sitt medberoende är att inse att man inte kan ”bota” sin närstående och istället börja sätta gränser och respektera sina egna behov.  Misstänker du att du är medberoende, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Är jag medberoende?”.

 

Ta hjälp av vårt klientprogram

Som tidigare nämnts är alla former av beroenden komplexa problem. Något som är sant för såväl alkohol- som medberoende. Båda två är oftast djupt rotade och riskerar även att medföra andra problem som allvarlig psykisk ohälsa.

Med anledning av detta erbjuder vi på Ljung & Sjöberg effektiva klientprogram för alkoholberoende och medberoende. Fyll i kontaktformuläret nedan eller ring oss direkt på 08 24 32 00 så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig – varmt välkommen!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.