Hantera stress på jobbet

I en tidigare artikel har vi pratat om stresshantering, där vi även gett förslag på övningar du kan använda för att minska stressen i vardagen. Många upplever dock även en stor stress på arbetsplatsen och därför tänkte vi ägna denna artikel till att fördjupa oss inom just detta – hur hanterar man stress på jobbet?

 Innehåll:

Jobba med stresshantering – Stresshantering på jobbet

Idag ställs det höga krav på medarbetare inom de flesta organisationer, vilket leder till att många känner en stor stress på arbetsplatsen. I många fall handlar det om att arbetsuppgifterna hopar sig, man upplever att man i dagens slut har mer att göra än när man kom på morgonen och på toppen av detta kanske prestationsångesten gör sig tillkänna.

Alla har vi dåliga dagar där man kan känna igen sig i ovanstående situation, men om du ständigt känner dig stressad på jobbet är det viktigt att göra någonting åt det. Långvarig stress kan nämligen få allvarliga konsekvenser och leda till bland annat depression och utbrändhet. Något som lett till en gripande utveckling där antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa mer än fördubblats under de senaste åren…

Genom att lära sig stresshantering går det istället att förebygga och reducera stress på arbetsplatsen redan innan den utvecklas till allvarlig psykisk ohälsa. Något som leder till både mindre sjukskrivningar, en bättre arbetsmiljö och välmående bland medarbetarna!

 

Stressad på jobbet vad göra? Övningar för att minska stress på jobbet

Upplever du att du har ett stressigt jobb? Det finns många enkla övningar som kan hjälpa dig att hantera och minska stressen på jobbet. Ta dock i iakttagelse att vi alla fungerar på olika sätt, vilket även innebär att vissa övningar kommer att fungera bättre för olika människor.

Bli därför inte besviken eller få en känsla av hopplöshet om du upplever att en av övningarna inte fungerar för just dig. Testa en övning åt gången och om den ena inte fungerar – gå vidare till nästa!


Skapa en tydlig struktur –
En viktig del för att minska stressen på arbetsplatsen är att skapa en tydlig struktur där det framgår vad och hur mycket du ska göra. Detta kan du exempelvis göra genom att skapa att-göra-listor, prioritera vad som är viktigast att få gjort, samt sätta upp tydliga mål tillsammans med din chef.

Ställ rimliga krav på dig själv – För de flesta som lider utav stress stämmer verkligen uttrycket ”vi är vår största kritiker”, vilket leder till att många ställer orimligt höga krav på sig själva. Något som ökar pressen och gör att man ibland tar på sig ännu fler arbetsuppgifter för att bevisa hur kompetent man är – både för sig själv och för andra.

Detta beteende har istället motsatt effekt, vilket leder till att man istället blir ännu mer stressad och mindre effektiv. Ett bra tips är att försöka påminna dig själv att det inte är möjligt att alltid prestera på topp och att allt inte måste vara perfekt precis hela tiden.

Våga säga nej – Som nämnts ovan är det lätt hänt att man tar på sig extra arbetsuppgifter och då känner sig stressad av jobbet. Antingen för att påvisa sin kompetens eller också för rädslan av att göra någon annan upprörd eller besviken.

Detta är en av anledningarna till att arbetsuppgifterna många gånger hopar sig och stressen tränger sig på. För att förhindra detta är det därför viktigt att du vågar säga nej till sådant som inte är ditt ansvar.

Ta korta pauser – När man väl kommit igång med arbetet kan det vara väldigt svårt att slita sig ifrån det. Stress jobb. Försök dock att ta korta pauser regelbundet för att rensa tankarna och minska stressnivån och minska stress på jobbet. Har du dessutom möjligheten att gå ut och få lite friskluft är detta extra positivt!

Lämna jobbet på jobbet – Med dagens teknik är vi mer uppkopplade än någonsin tidigare, vilket leder till att många tar med sig jobbet hem. Kanske tar man med sig datorn hem för att ”få det där sista gjort” eller också ska man ”bara svara på ett mejl till” från sin smartphone.

Ett bättre alternativ är att lämna datorn på jobbet och inte koppla jobbmejlen till telefonen. Har du svårt för detta kan det åtminstone vara ett första steg att stänga av notifikationerna från mejlen.

Att lära sig skilja på jobb och fritid är en av de viktigaste faktorerna för att minska stressen både på arbetsplatsen och i vardagen överlag. Upplever du svårigheter med detta kan det vara en bra idé att försöka boka in aktiviteter direkt efter jobbet, vilket kan vara ett träningspass eller bara en kaffe med bekanta.

 

Andra metoder för att motverka för mycket stress på jobbet:

  • Ta en fikapaus med kollegorna
  • Träna och aktivera dig fysiskt
  • Förbättra dina matvanor
  • Sov ordentligt (7-8 timmar/natt)
  • Umgås med nära och kära

 

Vårt stressprogram

Även om det är möjligt att lösa de stressrelaterade problemen på egen hand, kan det många gånger vara skönt att få en hjälpande hand som förstår vad det är man går igenom. Genom vårt stressprogram kommer du lära dig att förebygga och reducera stress, innan den utvecklas till allvarlig ohälsa.

Det är särskilt utformat för yrkesverksamma klienter som upplever tydliga symptom – som t.ex. ökad oro, sömnsvårigheter och försämrat minne – men ännu inte har utvecklat den allvarligaste formen av problem, t.ex. utmattningsdepression. Programmet passar också de som vill lära sig att hantera stress och stora utmaningar i livet.

På Ljung & Sjöberg erbjuder vi även handledningstjänster som vägleder både chefer och medarbetare genom hela processen!

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.