Arbetsdomstolens dom gällande slumpvisa drogtester
Seminarium 24 oktober – Göteborg
Välkommen till ett fysiskt seminarium där Ljung & Sjöberg och Lindahl Advokatbyrå gemensamt diskuterar ett nyligen avgjort rättsfall i Arbetsdomstolen och dess konsekvenser för användning av slumpvisa drogtester och hantering av positiva provsvar på svenska arbetsplatser.
Detta seminarium ger en unik möjlighet till insikter från ledande experter inom arbetsrätt. Vidare delas erfarenheter från HR-chefer som implementerat slumptester och vet vilka steg som krävs och fallgropar man ska undvika, vilket är av stor vikt för både arbetsgivare och HR-professionella.
Datum: 24 oktober
Tid: 08:30-09:30, med möjlighet att ställa frågor till kl. 10:00. Vi bjuder på frukost från kl. 08:10
Plats: Lindahl Advokatbyrå, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg
Mer information om domen:
”Cederquist har med stor framgång biträtt Föreningen Installatörsföretagen och Assemblin VS AB i ett uppmärksammat mål i Arbetsdomstolen. Målet avsåg om en anställd, som testat positivt för cannabis och kokain, kunde anses stå till förfogande för arbete eller inte under tiden den anställde lämnade positiva narkotikatest. Arbetsdomstolen har i en principiellt viktig dom slagit fast att den anställde inte stod till förfogande för arbete och har avslagit Svenska Byggnadsarbetareförbundets talan.
Bakgrunden till fallet är en Riksåklagares uttalade att drogtester inte kan styrka påverkan på individens kognitiva förmåga vid positivt/avvikande. Om detta skulle visa sig korrekt, skulle all drogtestning bli ”ogiltig”, vilket skulle vara förödande för arbetsgivare. För att försvara rätten att använda drogtester, samarbetade NCC och Assemblin. De ville få rättsligt stöd för att ett positivt drogtest styrker påverkan och att de har rätt att skicka hem anställda utan lön tills ett negativt testresultat uppvisas.
Arbetsdomstolen fann att det inte var möjligt att omplacera A.B. till ett annat arbete inom bolaget eller hos andra kunder, eftersom det inte fanns några lediga tjänster som matchade hans kvalifikationer. Därmed ansåg domstolen att A.B. inte stod till förfogande för arbete från den 17 januari 2022 till den 1 mars 2022, vilket innebär att han inte har rätt till lön för denna period.
Förbundets krav på lön och skadestånd till A.B., samt skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott, avslogs. Dessutom avvisades förbundets krav på skadestånd för brott mot medbestämmandelagen, vilket innebär att förbundet förlorade målet och måste ersätta arbetsgivarparternas rättegångskostnader, som fastställdes till 1 625 000 kr.
Domen innebär att arbetsgivare kan fortsätta att använda drogtester som tidigare, vilket var en viktig seger för arbetsgivarparterna. Domen påverkar dock inte arbetsgivarens ansvar för medicinska utredningar eller rehabilitering efter ett positivt drogtest.