Fylla — en del av julen?

Marken ligger kall och kal i väntan på att snön ska falla, men oavsett om den gör det eller inte så väljer många att ha en vit jul. En jul utan alkoholhaltiga drycker, berusning och fylla. En jul med mindre bråk, mer kvalitetstid för barnen och omprioriterade värderingar.


En naturlig plats på julbordet
Många vuxna ser alkoholen som ett självklart komplement till julmaten. Välkomstdrinken, nubben till sillen och vinglöggen till pepparkakorna. Man ser det som en del av traditionen och man ser det framför allt med fel ögon. Egentligen borde man kanske istället se det med barnens ögon, för julen är barnens högtid. Det är drömmar om magi, julklappar och hopp om godhet.

Man slutar ta ansvar
De flesta vuxna människor skulle aldrig lämna bort sina barn till berusade eller fulla barnvakter, men när det kommer till sitt eget drickande anser man inte att det är någon fara. Alkohol ger alltid en sinnesförändring och många barn som iakttar detta upplever det som obehagligt och otryggt.

I Sverige lever 400 000 barn med föräldrar som har alkoholproblematik, men en fjärdedel av alla svenska barn har någon gång känt obehag i samband med att en vuxen har druckit alkohol under julen och vart tionde barn upplever detta varje jul. De vuxna sluddrar, beter sig konstigt eller bråkar. Även våld och övergrepp ökar på grund av alkoholen, men också när det bara handlar om att den vuxna blir extra sprallig och glad kan det kännas jobbigt, just för att man inte känner igen sin onyktra förälder.

Att vara nykter innebär dock inte nödvändigtvis att ha nolltolerans, utan det handlar i grunden om att vara närvarande. Genom att vara just närvarande i kropp och själ har vi möjligheten att välja med hjärtat och en chans skapa glada varma minnen både åt oss själva och för de runt omkring.