Visste du det här om alkohol?

Det påverkar i stort sett alla organ i kroppen. Så fort man har druckit åker den snabbt ut i blodet, genom magsäck och tarm. Kroppen kan endast bryta ner små mängder alkohol i taget, så därför blir man mer berusad om man dricker mycket på kort tid.

På grund av detta hanterar kroppen alkoholen som ett gift och jobbar hårt för att göra sig av med den skadliga alkoholen. Om man är bakfull dagen efter man har druckit kan man känna sig mycket trött och uttorkad, dessutom blir den kognitiva och motoriska förmågan nedsatt i minst 18 timmar efter att man har druckit alkohol, därför ska man till exempel inte arbeta eller köra bil.

Förutom att intag av alkohol kan leda till missbruk och beroende, så kan det även på lång sikt leda många olika kroppsliga skador och sjukdomar. Exempelvis kan det leda till cancer i munhåla, lever, tjocktarm och matstrupe, samt magkatarr, skrumplever, fettlever, hepatit, bukspottkörtelinflammation och förhöjt blodtryck. Vidare kan alkohol även leda till våld, självskadebeteende eller till och med depression och självmordstankar.

Gravida som dricker alkohol riskerar att skada fostret, därför ska man inte dricka alls när man är gravid. Man kan drabbas både av missfall och allvarliga fosterskador. Barn som föds med FAS, fetalt alkoholsyndrom, kan ha både kroppsliga och neuropsykologiska skador.


Om man har hjärtproblem, diabetes eller är psykiskt skör kan man vara extra känslig för alkohol. Känsligheten gör att symptomen och sjukdomen förvärras utan att alkoholmängderna behöver vara så stora. Besvär med blodtryck eller blodsocker kan bli bättre av att man halverar sin alkoholkonsumtion.

De flesta dricker inte alkohol. 61,7 % av alla vuxna i världen inte dricker en droppe alkohol och många muslimska länder är i det stora hela alkoholfria. I Norden dricker vi dock allt mer och det gör man även i Kina och Indien – länder där alkoholkonsumtionen tidigare har varit låg. Mest dricks det fortfarande i Ryssland och östra Europa.

Var tionde sekund dör någon av alkohol. Varje år dör 3,3 miljoner människor i alkoholrelaterade sjukdomar. Det är fler än om man räknar ihop alla som dör i AIDS, tuberkulos och våld, enligt WHO. Tillsammans med rattfylleri, alkoholrelaterat våld och alla alkoholrelaterade sjukdomar så är det alkoholen som är dödsorsaken i vart tjugonde dödsfall världen över.

 

Text & bild: Josefine Flavet, Ljung & Sjöberg

Källor:
Drugsmart.com

Stockholms läns landsting

 
WHO
"Beroendemedicin" av Johan Franck och Ingrid Nylander (2011) Studentlitteratur
”Alkohol – en fråga för oss i vården” av Sven Wåhlin (2012) Studentlitteratur