Alkohol- och drogproblem är ofta förknippat med skuld och skam. Som kvinna upplever många att skammen är större än för män. Idag på internationella kvinnodagen har vi pratat med en kvinna som går i behandling hos oss; en kvinna som en dag klev in till chefen och bad om hjälp.
 

– Varför går du i behandling? ”För att jag drack för mycket. Jag gick i behandling för tolv år sedan men tog ett långt återfall. Jag gick på semester och trodde att jag var ”botad”. Tillbaka i vardagen tog jag bilen till jobbet när jag hade druckit och fastnade i en poliskontroll. Den dagen gick jag in till min chef och bad om hjälp.”
 

– Hur har din tid i behandling varit? ”Jättebra, jag behövde hjälp och har fått bra sådan. Sist jag var i behandling var det på internat. Nu kan jag jobba och träffa familjen samtidigt som jag går i behandling.”
 

– Vad har varit mest utmanande under din tid här? ”Att ta reda på varför jag började dricka igen och jobba med det. Och att lära mig hantera känslor och tankar utan att dricka.”
 

– Har du något tips till andra kvinnor som känner igen sig? ”Släpp stoltheten och våga be om hjälp. Det är svårt att klara det ensam. Som kvinna, speciellt med barn, är skammen stor. Som mamma ska du inte göra så. Det är inte så farligt med en man som dricker för mycket, medan vi kvinnor ses som patetiska. Därför dricker många kvinnor i sin ensamhet och det tar längre tid för omgivningen att upptäcka.”